Hypotheekrente blijft voorlopig historisch laag

05 november 2018

Goed nieuws voor huizenkopers! De verwachting is namelijk dat de rente op zowel korte als lange hypotheekleningen dit jaar nog niet gaat stijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht zelfs pas in het najaar van 2019 een renteverhoging. Dit betekent dat de hypotheekrentes voorlopig nog op hun historisch lage niveaus blijven.

Lange looptijd
Doordat de ECB nu nog op grote schaal obligaties opkoopt, wordt de lange rente omlaag gedrukt. Echter, de ECB heeft laten weten dat zij per 1 januari 2019 stopt met het opkopen van staatsleningen. Op de korte termijn heeft dit nog geen gevolgen, maar verwacht wordt dat de rente op hypotheekleningen met een lange looptijd vanaf de zomer van 2019 gaat stijgen. 

Korte looptijd
Over het algemeen zijn de variabele hypotheekrentes gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor. Door het ongekend ruime monetaire beleid van de ECB zijn de marktrentes al voor lange tijd erg laag. Het doel van deze lage rente is het stimuleren van de economie en inflatie aan te wakkeren. Ondanks de sterke economische groei, verwacht ECB-president Draghi dat ook de rente op hypotheekleningen met een korte looptijd tot de zomer van 2019 op het huidige niveau blijft.